نارسایی دریچه میترال چیست؟
نارسایی دریچه میترال چیست؟ البته که هر کدام از اعضای بدن با ساختار ویژه و خصوصیات مربوط به خود به جهت انجام فعالیت های مربوطه با هدف کلی حفظ و ارتقا سلامت بدن همراه هستند. اما ساختار پیچیده و فعالیت خطیر و حساس قلب در جایگاه ویژه تری قرار
دارد.
در واقع به شکل کلی ساختار قلب انسان در چهار دریچه، دو دریچه در سمت راست و دو دریچه در سمت چپ در یک کلیت قرار می گیرند. که وظیفه پمپاژ جریان خون قلب را به سایر اندامها بر عهده دارد. یکی از این دریچهها که از آن ها نام بردیم، دریچه میترال نام دارد که از لحاظ موقعیت میان دهلیز چپ و بطن چپ قرار می گیرد. دریچه میترال دو حالت به فعالیت میپردازد؛ در حالت دیاستول یا همان استراحت قلب، گشوده خواهد شد و جریان خون را به سمت و سوی بطن چپ هدایت مینماید. اما در شرایط عکس یا همان مرحله سیستول، که ماهیچههای قلب در حالت منقبض قرار میگیرند؛ دریچه در حالت کاملا بسته قرار میگیرد تا جریان خون به واسطه بطن چپ به آئورت ارسال شود.
اما در این مبحث سعی داریم تا به شکل جامع و زبانی ساده و قابل فهم به توضیح نارسایی دریچه میترال و تاثیرات پر رنگش به جهت مخاطره انداختن سلامت قلب بپردازیم. البته اشاره به مراجعه به بهترین پزشک متخصص قلب برای تشخیص به موقع و درمان صحیح خالی از لطف نیست.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص اکوکاردیوگرافی قلب
منظور از نارسایی دریچه میترال چیست ؟
در قسمت ابتدایی مبحث با نوع فعالیت دریچه میترال و جایگاهش در قلب آشنا گشتیم. همانطور که اشاره داشتیم سلامت دریجه میترال وابسته به سلامت کارکرد دریچه در قالب باز و بسته شدن برای هدف های خون رسانی می باشد.
اما زمانی در باب نارسایی دریچه میترال سخن به میان می آید که به خوبی و به شکل کامل بسته نشود. به همین سبب مجددا خون به دهلیز بر می گردد. در نتیجه این وضعیت سبب بالا رفتن فشار در ورید های ریوی که به دهلیز چپ ریخته میشوند؛ خواهد شد. این روند سبب رقم خوردن شرایط ناخوشایندی برای بیمار چون احتقان ریوی و تنگی نفس میگردد.
از طرف دیگر بخشی از خون که به واسطه بطن چپ به دهلیز چپ پمپ می شود؛ سمت چپ قلب را در شرایطی قرار میدهد تا بتواند میزان بیشتری خون پمپاژ کند تا گردش خون مورد نیاز بدن را تامین نماید. اما فرد در ضمن فعالیت های متعددی که انجام می دهد با عارضه هایی نارسایی قلبی مزمن، تپش قلب و احتقان و تنگی نفس درگیر خواهد شد.
با بزرگ شدن دهلیز چپ؛ میتوان انتظار آریتمی های قلبی همچون AF داشت. در برخی مواقع گاهی؛ اما به شکل پر رنگ تری در روماتیسم دریچه های قلب، نارسایی میترال با حالت های تنگی نفس دز بیمار همراه خواهد گشت که به واسطه معاینات پزشک قلب و عروق قابل تشخیص است.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص قلب
علائم نشان دهنده نارسایی میترال
علایم نارسایی مزمن میترال با پیشرفت و شدت یافتن بیماری، به مرور زمان و با گذشت چند ماه یا چند سال خود را نشان می دهند. اما اگر سکته قلبی و یا عفونت دلایل پدید آمدن آن محسوب گردند؛ امکان دارد به شکل کاملا ناگهانی با نارسایی حاد میترال مواجه گردیم . از علائم و نشانه های پر رنگ نارسایی دریچه میترال میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم :
خستگی مفرط که به سبب کاهش برون ده موثر قلبی ایجاد می گردد؛
احتقان و تنگی نفس در حین انجام فعالیت بدنی که به سبب عدم افزایش کافی برون ده قلبی رخ می دهد؛
طپش قلب به صورت منظم و غیر منظم به دلیل نارسایی قلبی یا آریتمی؛
به چه دلیلی نارسایی میترال ایجاد می گردد
اگر بخواهیم شرایط ایجاد نارسایی دریچه میترال در افراد بزرگسال را مورد بررسی قرار بدهیم؛ می توانیم از تب رماتیسمی به عنوان یک دلیل محکم و رایج سخن به میان آوریم. چرا که بیمارى روماتیسمى قلب حدودا در ۳۳% موارد قابل مشاهده است و موارد دیگری چون پرولاپس دریچه میترال، بیمارى ایسکمیک قلب به همراه اختلال عملکرد عضله پاپیلر یا در برخی بیماران در اثر پاره شدن طنابهای عضلانی که به دریچهها متصل است ، اتساع بطن چپ به هر علت، کلسیفیکاسیون حلقوى ( Annular) میترال، کاردیومیوپاتى هیپرتروفیک، اندوکاردیت عفونی،یا علل مادرزادى ایجاد میگردد.
بیشتر بخوانید: مرکز انجام اکو قلب
تنگی دریچه میترال چگونه تشخیص داده می شود؟
معایناتی که به واسطه پزشک متخصص قلب از بیماران صورت میپذیرد؛نشان دهنده یافته ها و مشخصاتی در ارتباط با تنگی دریچه میترال محسوب می گردد.
کافیست متخصص قلب گوشی پزشکی خود را بر روی قلب بیمار قرار دهد و مشغول شنیدن ضربان قلب گردد، بلافاصله پس از انقباض بطن صدایی کلیک مانند را که به سبب بسته شدن های غیر عادی دریچه در برابر فشار وارد شده از بطن چپ است، به گوشش می رسد.
اگر در اثر افتادگی دریچه میترال از طریق مجرایی که در دریچه به وجود آمده است، بازگشت خون رخ دهد صدایی (ووش) مانند را بلافاصله پس از صدای کلیک دریافت می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.