آترواسکلروزیس در کودکان
تجمع پلاک در دیواره شریانهای بدن (رگهایی که خون را از قلب به اعضای بدن میرسانند)، موجب ابتلا به بیماری آترواسکلروز یا همان سختی دیواره شریانها میشود. جنس این پلاکها از کلسترول، چربی و سایر مواد موجود در خون میباشند. پس از گذشت زمان، پلاک تشکیل شده سخت میشود و موجب تنگ شدن شریانها میگردد. بدلیل تنگ شدن شریانها جریان خون و اکسیژن رسانی به سایر اندامها دچار اختلال میشود.
بنابراین مبتلا شدن به بیماری آترواسکلروزیس احتمال ایجاد بیماریهای قلبی عروقی (حمله قلبی و سکته) را افزایش میدهد، در نتیجه ممکن است موجب اختلال خونرسانی به قلب و مغز گردد. البته در کودکان ایجاد حمله قلبی و یا سکته ناشی از آترواسکلروزیس به ندرت اتفاق میافتد. چرا که انسداد عروقی بواسطه بیماری آترواسکلروزیس به زمان زیادی نیاز دارد. اما ممکن است شروع فرایند تشکیل پلاکهایی که منجر به آترواسکلروزیس میشوند از دوران کودکی باشد.
بیماری آترواسکلروزیس در کودکان غالبا ضعیف بوده و این بیماری به صورت تدریجی پیشرفت مینماید. البته ممکن است در بین بعضی از کودکان آترواسکلروزیس به طور ناگهانی تشدید شود و در اوایل دوران بلوغ احتمال ابتلا به سکته را افزایش دهد. کودکانی که در آینده مبتلا به آتروسکلروزیس خواهند شد قابل شناسایی هستند و میتوان با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی آنها مانند رژیم غذایی مناسب و یا ورزش کردن، بهبود یابند.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص اکوکاردیوگرافی قلب
آتروسکلروزیس در کودکان:
از آنجاییکه بروز آترواسکلروزیس معمولا چندین سال طول میکشد شیوع ابتلای آن در کودکان و نوجوانان کم است. البته عواملی چون چاقی، دیابت، فشار خون بالا آنها را در معرض خطر ابتلا به آتروسکلروزیس قرار می دهند. توصیه پزشکان برای کودکانی که دارای زمینههای ارثی بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی هستند بررسی فشار خون و کلسترول خون آنها میباشد. میتوان گفت بهترین درمان برای کودکان مبتلا به آترواسکلروزیس تغییر و بهبود سبک زندگی میباشد.
عوامل خطرساز که شانس ابتلا به آترواسکلروزیس در کودکان را افزایش میدهد:
داشتن زمینه ارثی در ابتلا به بیماریهای قلبی: خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در کودکانی که پدر و مادرشان در سنین پایین به حملات قلبی یا سکته دچار شده اند دو برابر بیشتر است.
داشتن اضافه وزن: اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان یک عامل خطر برای ابتلا به بیماریهای فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا محسوب می شود. کودکانی که چاق هستند و دارای اضافه وزن میباشند در دوران بلوغ نیز در معرض خطر چاقی هستند. همچنین بررسیها نشان می دهند که کودکان چاق شانس بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا و کلسترول بالا و دیابت را نیز دارند که همین امر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
بالا بودن فشار خون در کودکان: بالا بودن فشار خون یکی از فاکتورهای پر خطر جهت ابتلای کودکان به بیماری قلبی است. چرا که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در افرادی که در دوران بلوغ فشار خون بالایی دارند بالاتر است.
وجود برخی مشکلات زمینه ای: ابتلا به برخی مشکلات زمینه ای مانند دیابت، بیماری مزمن کلیوی، پیوند قلب، بیماری کاوازاکی و درمان سرطان در دوران کودکی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی کودکان را به همراه دارد. کودکانی که به چنین مشکلات زمینه ای دچار می باشند باید به منظور کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، برخی داروها را استفاده کرده و یا تغییراتی را در شیوه زندگی خود اعمال کنند.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار: احتمال و شانس مبتلا شدن به بیماریهای قلبی عروقی برای کودکانی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند بیشتر است. بعلاوه به طور معمول نوجوانانی که سیگار می کشند، در دوران بلوغ نیز تمایل به سیگار کشیدن دارند که تبعات آن ابتلا به بیماری های عروق کرونر قلبی میباشد.
بیشتر بخوانید: مراکز انجام اکو قلب
لازم به ذکر است که بیشتر فاکتور های خطر بیان شده قابل شناسایی و پیشگیری هستند. بنابراین شناخت کامل خانواده ها از این فاکتورهای پرخطر و پرهیز از آنها، از مهم ترین نکات جهت ایجاد یک زندگی ایمن و سالم برای کودکان و نوجوانان میباشد. همچنین کنترل سلامت فرد بواسطه حفظ سبک زندگی صحیح و سالم و بعلاوه رجوع به مراکز بهداشتی درمانی و استفاده از مشاوره پزشکان متخصص قلب و عروق منجر به ایمن بودن فرد در کودکی، نوجوانی، جوانی و میانسالی میباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.