بیماری روماتیسم قلبی و روش های درمان آن چیست؟

بیماری روماتیسم قلبی و روش های درمان آن چیست؟

لطفاپس از مطالعه امتیاز دهید

بیماری روماتیسم قلبی شامل وضعیتی است که در آن دریچه‌های قلبی آسیب می‌بینند و این آسیب در اثر ابتلا به تب روماتیسمی ایجاد می‌شود. تب روماتیسمی عارضه عفونی و التهابی است که ناشی از باکتری با نام استرپتوکک می‌باشد. در تب روماتیسمی  ابتدا منجر به گلو درد می‌گردد و سپس در اثر آن سایر اعضای بدن از جمله قلب آسیب می‌بینند.

روماتیسم قلبی

بیماری روماتیسم قلبی شامل نارسایی احتقانی قلب می‌باشد که با مشاهده اختلال در عملکرد دریچه های قلب مشخص می شود. این عارضه می‌تواند به دو صورت کوتاه مدت (حاد) و بلند مدت (مزمن) ایجاد گردد که در صورت بروز نوع حاد این بیماری علائم آن باقی می‌مانند. در بیماری روماتیسم قلبی غالبا با درگیر شدن دریچه میترال، تنگی میترال ایجاد می شود.

علت این بیماری، تب روماتیسمی است که بر اثر عفونت توسط  باکتری استروپتوکوک ایجاد می‌شود. تب روماتیسمی نوعی بیماری التهابی است که بر روی بافت‌های هم بند بدن، بخصوص قلب، مفصل، پوست و مغز تأثیر گذار است. بر اساس مطالعات انجام شده در حدود ۵۰٪ موارد مبتلا به بیماری های دریچه میترال قلبی، بیمار سابقه تب روماتیسمی را داشته است.

بیشتر بخوانید: بهترین متخصص اکوکاردیوگرافی قلب

علایم بیماری روماتیسم قلبی

بدلیل غیر طبیعی بودن گردش خون در بدن بیماران مبتلا به روماتیسم قلبی، این افراد معمولا دارای ضعف و خستگی شدید و تنگی نفس می‌شوند. افراد مبتلا به این بیماری نمی‌توانند به فعالیت‌های قبلی خود از جمله ورزش کردن و پیاده روی ادامه دهند.

باید به این نکته توجه نماییم که همیشه بیماری روماتیسم قلبی دارای علامت نیست. اما علایم ذکر شده زیر ممکن است در افراد بیمار مشاهده گردد:

  • تپش قلب

  • احساس درد در قفسه سینه

  • در هنگام انجام فعالیت‌های فیزیکی به هر شکلی، نفس نفس زدن

  • در هنگام دراز کشیدن، مشکل در تنفس

  • بی قراری در خواب و بیدار شدن از خواب و تمایل به نشستن و راه رفتن

  • ورم کردن بدن

  • احساس ضعف

علایم بیماری روماتیسم قلبی

تشخیص بیماری روماتیسم قلبی

برای تشخیص بیماری روماتیسم قلبی، در ابتدا پزشک متخصص سوالاتی در مورد سابقه ابتلا به عفونت باکتریایی استروپتوکوک (گلو درد) می‌کند و کودک مبتلا را معاینه کرده و ضربان قلب او را بررسی می‌کند. در صورتی که کودک مبتلا به روماتیسم قلبی باشد، پزشک متخصص صدای مورمور (صدای غیرطبیعی قلب) را می‌تواند تشخیص دهد.

همچنین پزشک مفاصل بیمار را جهت وجود هر گونه علایم و نشانه‌های التهاب بررسی می‌کند و سوابق پزشکی بیمار و اعضای خانواده او را نیز بررسی می‌نماید. پس از آن پزشک ممکن است برای تشخیص عفونت باکتریایی آزمایش کشت میکروب گلو یا آزمایش خون را تجویز نماید. همچنین جهت بررسی نحوه عملکرد قلب نیز ممکن است تست اکوی قلبی، رادیوگرافی از قفسه سینه، نوار قلبی و عکسبرداری ام آر آی از قلب لزوم پیدا کند.

با مطالعه مقاله زیر از ما حمایت کنید
وقت اکو قلب توسط پزشک متخصص

بیشتر بخوانید: مراکز انجام اکو قلب

روش‌های درمان بیماری روماتیسم قلبی

پزشک متخصص قلب و عروق بر اساس بررسی حال عمومی بیمار و سابقه پزشکی او، میزان گستردگی بیماری، بررسی آستانه فرد برای درمان دارویی و یا عمل و درمان‌های خاص، درمان مورد نظر را در نظر می‌گیرد.

می‌توان گفت بهترین درمان برای این بیماری پیشگیری است. به این صورت که می‌توان با مصرف صحیح آنتی بیوتیک‌ها گلودرد ناشی از باکتری استروپتوکوک را درمان کرد و از بروز یا گسترش تب روماتیسمی حاد جلوگیری نمود. بنابراین درمان صحیح و به موقع توسط آنتی بیوتیک موجب کاهش چشمگیر نرخ ابتلا و مرگ به دلیل تب روماتیسمی و روماتیسم قلبی می باشد.

جهت کمک به پیشگیری در کودکانی که در گذشته به بیماری تب روماتیسمی مبتلا شده‌اند، غالبا درمان‌های پیوسته با آنتی بیوتیک (روزانه یا ماهیانه) تجویز می‌گردد تا از ایجاد حملات تب روماتیسمی در آینده پیشگیری شود و ریسک آسیب قلبی کاهش یابد.

روش‌های درمان بیماری روماتیسم قلبی

در صورتی که کودکان دچار التهاب قلبی شده باشند، داروی مناسب جهت کاهش التهاب تجویز می‌شود و برای درمان عفونت استروپتوکوکی لازم است که آنتی بیوتیک مصرف نمایند. بهترین آنتی بیوتیک‌ها برای درمان تب روماتیسمی پنی سیلین و آموکسی سیلین می باشد. بعلاوه بر اساس مطالعات انجام شده این باکتری نسبت به آزیترومایسین مقاومت نشان می‌دهد.

داروهای تجویزی دیگر جهت درمان نارسایی احتقانی قلب می‌باشند. در صورت آسیب دریچه قلب نیز بنا به تشخیص پزشک متخصص قلب تعمیر و یا تعویض دریچه قلب از طریق عمل جراحی انجام می‌گرد. گاهی اوقات نیز در صورتی که دریچه قلب بیش از حد تنگ شده باشد پزشک از روش آنژیوگرافی و کاتتریسم قلبی استفاده می‌کند تا بدون نیاز به انجام جراحی، دریچه قلبی باز گردد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − دو =